Paintball je igra i sport u kojem se natječu igrači u momčadi ili pojedinačno. Cilj igre je eliminirati protivnike tako da ih pogodite kuglicama koje sadrže u sebi boju iz posebnog pištolja zvan paintball marker.

Povijest paintballa počinje tridesetak godina unazad. Postoji nekoliko verzija priča o tome kako je nastao ovaj sport. Jedna od njih kaže da su američki šumari koristeći puške koje ispaljuju kuglice crvene boje na bazi voska, za obilježavanje drveća koje treba srušiti, počeli gađati jedni druge i tako izmislili ovu igru. Jedino što se pouzdano zna, paintball je nastao u Americi.
Danas je jedan od najpopularnijih i najuzbudljivijih ekstremnih sportova koji se igra u preko 70 zemalja širom svijeta. Igraju ga milijuni muškaraca i žena svih životnih dobi i stilova. Igranje ove igre oslobađa od svakodnevnih briga i stresa, te je ujedno i dobra rekreacija.

Princip igre je da dva tima od po tri, pet, sedam ili deset igrača ulaze u igralište, pri čemu svaki tim zauzima svoju stranu igrališta. Igra započinje na sučev znak. Cilj igre je eliminirati protivnički tim, osvojiti zastavicu iz protivničke startne baze i donijeti ju u vlastitu startnu bazu. Druga najpopularnija igra koja se igra na paintball turnirima je centralna zastava, u kojoj je cilj da se eliminira protivnički tim i da se zastava koja se nalazi na sredini igrališta donese u vlastitu startnu bazu.
Za igranje paintballa potrebna je odgovarajuća oprema koja se sastoji od markera (sportska puška), zaštitne maske, spremnika za kuglice, boce s plinom i kuglica s bojom.
Rekreativni paintball je kod nas našao svoju najveću primjenu kroz team building programe, gdje kod uposlenika tvrtki potiče timski rad i razvija natjecateljski duh, stavljajući ih sve u jednaki položaj bez obzira na poziciju u tvrtki.

PRAVILA PAINTBALLA:

Maska se ne smije skidati na terenu gdje traje igra, tj. gdje je markiranje dozvoljeno. Pravila sigurnosti u paintballu jako su stroga, skidanje ili nenošenje maske smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili pak udaljavanjem s paintball terena.
Kada se marker nalazi izvan terena mora biti zakočen. Cijevni umetak (čep) mora biti umetnut u cijev markera da onemogući slučajno ispaljenje kuglice. Eliminirani igrači ne smiju gestama ili govorom otkrivati namjere ili poziciju protivničkog tima. Mrlja veličine kovanice računa se kao valjani pogodak.
Sudac se nalazi pokraj terena čitavo vrijeme i u bilo kojem trenutku može na traženje bilo kojeg igrača izvršiti provjeru pogotka. Moralno je priznati pogodak.
Pravila paintballa vrijede za sve igre.